Cause we all just wanna be big rockstars living in hilltop houses driving 15 cars..

Idag känner jag mig mycket friskare än tidigare dagar, tack och lov. Jag har sovit tolv timmar inatt och det tycktes göra susen. Nu har jag inte ont någonstans och hostan tycks vara så gott som borta, och inte heller känner jag mig särskilt trött. Det känns som att det var på tiden, det har ju faktiskt gått nästan en hel vecka.

Jag har dock inte roat mig med något annat än att lyssna på mysig musik och dricka te idag. En härlig blandning av Keane, The Fray, The Script, Sonata Arctica, Kent och Broder Daniel. Myspys. Anna skrev en fråga och undrade hur mycket svårare det är att plugga på högskolan i jämförelse med gymnasiet, och vad det är som skiljer. Hon undrade även om man har mycket hjälp av att vara undersköterska om man vill läsa till sjuksköterska. Jag tänkte försöka svara på det i brist på annat att skriva.

Jag har själv alltid haft ganska lätt för mig i skolan så jag vet inte hur jag ska bedöma svårighetsgraden på utbildningarna. Det jag kan göra är istället att beskriva skillnaden. På gymnasiet så får man en bok som är på ca 100 sidor och när man ska plugga till ett prov så har man ett par veckor på sig att lära sig ett par kapitel i den boken. Man vet exakt vad man ska kunna och exakt vilka sidor man ska läsa, och boken man läser i är anpassad och gjord så bara det man behöver veta finns där, och det ska vara lätt för personen att läsa och lära sig.

På högskolan när man ska ha en tenta, som är ungefär som ett prov, kan man ha uppåt sju böcker, alla på flera hundra sidor, och det är upp till en själv att leta upp den relevanta informationen. Man har mycket kort tid på sig och man ska själv kunna avgöra vad som är viktigt att veta och inte. Man har föreläsningarna som riktlinjer men annars får man utgå från kursmålen, och vad man ska kunna till en enda tenta kan jämföras med vad man ska kunna i exempelvis hela Naturkunskapskursen på gymnasiet. Det man på gymnasiet ska kunna på ett prov i en kurs är ofta mindre än vad som tas upp på en enda föreläsning på högskolan. Det är helt enkelt mycket mer omfattande och på en helt annan nivå. Nu får jag självklart be mina vänner korrekta mig om jag har fel, men det är iallafall så jag själv upplever det.

Angående om man har mycket hjälp av att vara undersköterska när man ska läsa till sjuksköterska så är svaret nej. Det undersköterskorna kan ha som hjälp är att de har sett personer med vissa sjukdomar tidigare så de känner igen symtomen när de läser om dem och de kan känna igen vissa läkemedel sedan tidigare. De besitter även vissa praktiska kunskaper. Första praktiken på utbildningen handlar exempelvis om basal omvårdnad, då ska man göra det undersköterskorna gör, och är man då undersköterska sedan tidigare så har man ju redan dessa kunskaper vilket säkerligen underlättar.

De jag har pratat med som går utbildningen som sedan tidigare är undersköterskor anser dock inte att deras undersköterskekunskaper har hjälpt dem något särskilt. Flera har sagt att de i början trodde att det skulle vara lättare för dem och de trodde att utbildningen skulle vara en "fortsättning" på det de redan har, men att de ganska snabbt insåg att så var inte fallet. De har inte några så kallade försprång kunskapsmässigt och de har inte lättare för sig än någon annan utan vårderfarenhet.  ag hoppas att det besvarade din fråga. ^^

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0