Don't just sit and wait for a star to fall, why are we here in this car at all?

Det klagas ju ganska mycket på att lärarna inte har tillräckligt bra koll på ungarna i skolan nu för tiden, för att många lyckas ta sig genom grundskolan utan att deras dyslexi och läs- och skrivsvårigheter uppmärksammas. Jag har dock tänkt på att om man läser när äldre människor skriver, exempelvis på facebook, så både stavar och formulerar de sig i många fall helt klart sämre än en genomsnittlig andra- eller tredjeklassare. De skriver "mej" och "dej" istället för mig och dig, de stavar inte ordentligt alls och de har ingen som helst aning om hur kommatecken, punkter och gemener och versaler ska användas. 

Jag ska inte vara helt kritisk för många av dem vet säkerligen inte hur man får fram exempelvis ett frågetecken eller ett utropstecken på en dator, men den där stavningen är ibland helt hopplös och ofta är till och med ordföljden helt åt skogen. Är det då verkligen så att vi har blivit sämre på att lägga märke till barn med läs- och skrivsvårigheter nu, eller är det helt enkelt så att man har uppmärksammat det problemet först nu i det moderna samhället där gymnasiala och eftergymnasiala studier mer eller mindre är ett krav?

Tidigare spelade det ingen större roll om exempelvis Kalle 14 år inte kunde stava ordentligt, för han visste ändå att när han har gått ut högstadiet så kommer han få ett jobb på närmsta industri, oavsett vad han har för betyg i stavning. Kan det även vara så att läraren tänkte likadant och därför inte brydde sig om att han stavade lite sämre än de andra i klassen?

Det som fick mig att över huvud taget skriva det här inlägget var en kommentar jag såg på facebook. Jag vet inte alls vem det var som skrev det; det var en random som kommenterade en bekants status. Hur som helst så stod det såhär "Nämen ska du ha en till bebis men gud vad kul för dig grattis :)" och jag nästan kände hur det sved i ögonen.Kommentarer
Postat av: Daniel

Tänkvärt! KRAM

2012-01-04 @ 13:48:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0