Om världen vore en by...

Så, jag råkade hitta ett gammalt mail från gymnasietiden som jag har skrivit ut, som jag tänkte att jag skulle skriva av här på bloggen, bara för att. Värt att nämna är att jag på gymnasiet gick samhällsvetenskapliga programmet med inriktning internationella relationer och biståndsarbete. Det här mailet heter "Om världen vore en by." och vi fick det av våran biståndslärare för att få lite perspektiv.

"Om världen vore en by

Om världen reducerades till en by med 100 invånare och alla proportioner bibehölls, så bestod byn av:

- 57 asiater
- 21 européer
- 14 amerikaner (från både Nord- och Sydamerika.)
- 8 afrikaner

- 52 av dessa var kvinnor
- 48 av dessa var män. 
- 30 st var kristna
- 70 st var icke kristna.
- 89 st var heterosexuella
- 11 st var homosexuella

- 6 personer skulle inneha och nyttja 59% av alla gemensamma tillgångar, och dessa 6 kom från USA.
- 80 st hade otillräckliga boendeförhållanden.
- 70 st var analfabeter
- 50 st var undernärda
- 1 st var döende, 2 st var nyfödda och endast en person hade en dator.
- En, och endast en, har en akademisk examen.

  • Om du vaknar imorgon, frisk och icke sjuk, så är du lyckligare lottad än en miljon människor som inte kommer att leva nästa vecka.
  • Om du inte har upplevt ett krig, inte upplevt hunger, fångenskapens ensamhet eller dödskampens smärta så är du lyckligare lottad än 500 miljoner människor här på jorden.
  • Om du kan utöva din religion utan ångest, utan att du får svårigheter och utan att man ska fängsla eller döda dig så är du bättre lottad än tre miljarder av jordens invånare.
  • Om det finns mat i ditt kylskåp, om du har ett jobb, om du har tak över huvudet och en säng att sova i så är du rikare än 75% av invånarna på jorden.
  • Har du ett konto på en bank, lite pengar i börsen och småslantar i en ask, då tillhör du de 8% rikaste av jordens invånare.
  • Om du dessutom i detta nu kan läsa detta så är du mångdubbelt gynnad, för du tillhör inte de två miljarder människor som inte kan läsa, och dessutom har du en dator.." Så, jag vet inte vad ni andra fick för feelings av detta nu, men i våra 16åriga huvuden väcktes iallafall en hel del tankar och känslor när vi fick detta mail. ("Om världen vore en by" - © Copyright 1997-2007 Skandinaviska Institutet för Hälsa och Utveckling).

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0