"I en sal på lasarettet där det täta sängar står, finns en sköterska så flitig att hon arbetar för två.."

Jag tänkte passa på att göra lite reklam för detta; 
https://www.vardforbundet.se/Agenda/Pressrum/Debattartiklar/Hojda-loner-en-forutsattning-for-patientsakerhet-/

Det är ju nämligen demonstrationstider för Sveriges sjuksköterskestudenter, och eftersom jag är en av dem så tänkte jag att jag skulle säga några ord om saken. Jag och mina vänner ska ju faktiskt också ut och demonstrera imorgon. Varför? - Jo, för att en ingångslön på runt 21 000 och en obefintlig löneutveckling efter tre års akademiska studier är inte helt okej. Det är närmare bestämt inte okej över huvud taget. Sjuksköterskeyrket må ha varit ett kall en gång i tiden, och ja, vi som utbildar oss till det idag känner fortfarande att vi gör det för att vi vill hjälpa folk, men även fast vi vill det så har vi också räkningar att betala, och tack vare utbildningen, studielån på över 150 000 kronor. 

Vissa andra yrkesgrupper lägger sig i debatten och säger att de också vill ha högre löner isåfall. Ja, lärare förtjänar högre löner, även sjukgymnaster, förskolelärare och undersköterskor. Det är ingen som påstår att de inte gör det. Men ska man titta och jämföra? Nej, det tycker jag inte att man ska. Det är många yrkesgrupper som är underbetalda och alla är mycket medvetna om det, men när vi nu ändå är inne på att jämföra. Sjuksköterskor är ansvariga för människor liv. De arbetar både dag och kväll, ibland även kombinerat med natt. De arbetar helger och storhelger, röda dagar, obekväma arbetstider. Är man ledig julhelgen så måste man jobba nyårshelgen, är man ledig midsommar så måste man jobba påsk. OB-ersättning för kvällar och sådant då?  - Ja, den är redan inräknad i lönen.


Jag ska jobba som undersköterska i sommar. Som undersköterska får jag 19 000 kronor i månaden innan skatt. När jag sen är färdig sjuksköterska så erbjuds jag en ingångslön på omkring 21 500. Är min treåriga utbildning då värd 1500 kronor i månaden? Does that make any sense to you? - Cause it sure as hell does not make any sense to me. 

Slår även ytterligare ett slag för denna:
http://www.youtube.com/watch?v=wpOXhisfXlU
kanske lite överdriven men den har ändå en poäng.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0